Büyük depremlerin sıklıkla meydana geldiği Himalayalar'daki bir yerleşim noktasında yerel...
Asmolenin Deprem Davranışı
Asmolen döşemede kucuk kirişcikler ana kirişlere bağlanır. Bu küçük kirişcikler ana kirişlere bağlandığı noktada tekil yük oluşturur. Bu nedenle deprem yüklemesi altında ana kirişin boyutlarını daha büyük buluruz. Ayrıca betonarmede yükün en kısa yoldan temele iletilmesi gerekir.biz ilk olarak kucuk kirişlerden ana kirişe oradan kolona yük aktarmış oluyoruz yani yükün aktarımını uzatmış oluyoruz.Ayrıca asmolen döşemede yönlerede çok dikkat etmek gerekir…
- Birbirine paralel, aynı boyutlu, aynı donatılı, aynı kesitli, kirişlere nazaran daha küçük olan dişlerle ve üzerine ince bir plak dökülerek oluşturulan döşemelere nervürlü(dişli) döşeme denir. Dişlerin arasındaki boşluklar asmolen adı verilen dolgu malzemesi ile doldurulduğundan bu döşeme tipine piyasada asmolen döşeme denir.
- Asmolen döşemede oluşturulan dişler kiriş değildir. Deprem yönetmeliğindeki kiriş şartlarını sağlamaz.
- Asmolen döşemede esas tehlike deprem anında dolgu maddesinin diş aralarından kurtulup düşmesinden daha ciddidir.
Asmolen döşemedeki riski açıklamak gerekirse;
- Asmolen(veya nervürlü veya dişli) döşemede, döşeme yükü dişleri taşıyan ana kirişlere aktarılır.Dişlere paralel ana kirişlere döşemeden yük aktarılmaz.Bu nedenle diş taşıyan ana kirişler taşımayanlara nazaran deprem anında çok daha fazla zorlanırlar.
- Asmolen döşemede ana kiriş yükseklikleri genelde tavandan kiriş sarkmaması için diş yüksekliğinde yapıldığından, yüksekliği az genişliği fazla olan yastık kirişler oluşur. Ve kirişin taşıyıcılığı büyük ölçüde yüksekliğiyle alakalıdır.(bh3/12)
- Deprem anında dişler doğrultusunda döşeme rijit davranır.Ancak dişlere dik doğrultuda gelen deprem yükünün aktarılmasında dişlerin hiçbir katkısı olmaz. Bu görevi ince plak(7 cm) üstlenir ve yine ince olan döşeme yeterince rijit davranamaz.
ÖNCEKİ KONU
SONRAKİ KONU
admin
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM