Dolar 32,5995
BİST 9.444,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 22 °C
Az Bulutlu

Yazlığınızı Yaza Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeli

Yazlığınızı Yaza Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeli
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sıcak havalar yavaş yavaş kendini göstermeye başladığında, herkes kısıtlı olan tatil zamanını en iyi şekilde değerlendirmek için planlar yapar. Siz de tatili yazlık evinizde geçirmek istiyorsanız, bavulunuzu alıp onca yolu kat ettikten sonra kötü sürprizlerle karşılaşmamak için şimdiden bakım ve onarım çalışmalarına başlayın.

Yazlığınızın ne derece bakıma ihtiyacı olduğunu belirleyin ve öncelikli olarak yapılması gereken işlerin bir listesini çıkarın. Devamlı oturulan evin yakınında olan ve hafta sonları da kullanılan ikinci konutlar, kış mevsimi boyunca kapalı ve bakımsız kalanlara oranla daha az onarım gerektirecektir.

Yazlığınız bir site içerisindeyse işiniz daha da kolaylaşıyor. Bazı sitelerde evlerin bakım ve onarımı site yönetimi tarafından yaptırılıyor. Böylece konutunuz siz oraya gitmeden yaza hazırlanıyor. Eviniz site içinde değilse ve sizin yapamayacağınız büyük tamiratlar söz konusuysa, iyi bir ustayla anlaşarak gerekli onarımları yaptırmanız mümkün. Küçük onarımları kendiniz de yapabilirsiniz. Üleride daha büyük sorunlara yol açacağı düşünülürse küçük onarımları ertelememekte yarar var.

Önce duvarlar

Yazlığınızın bakımına duvarlardan başlamanız uygun olacaktır. Kış boyunca rutubetten çatlamış ve kabarmış iç ve dış cephenin badana yapılması gerekir. Duvarlar kağıt kaplıysa sökmeden üzerine tekrar kağıt yapıştırabilirsiniz.

Çatıyı gözden geçirin
Kış mevsimi boyunca çatıdaki kiremitler, rüzgarın ve yağışlı havanın etkisiyle uçmuş ya da kırılmış olabilir. Bunların tek tek tespit edilerek yenilenmesi gerekir. Çatının izolasyonu dayanıklı çatı kaplama malzemeleri ile yapıldığında uzun süre bakım gerektirmeyecektir.

Kapı ve pencere doğramaları

Kapı ve pencere doğramalarınız ahşap ise kış mevsimi boyunca rutubet ya da yağmurun etkisiyle şişmiş olabilir. Böyle bir durumda her birinin bakımı yapılmalı, kapıların ise üst çıtaları değiştirilmelidir. Pencerelerin cam macunları kontrol edilmeli, onarılamayacak kadar kötü durumda olanlar değiştirilmelidir. Sinekleri uzak tutmak için pencerelerinize sineklik yaptırabilirsiniz.

Güneş enerjisi sistemi

Suyunuzu güneş enerjisinden yararlanarak ısıtıyorsanız, sistemin bakımını da düzenli olarak yapmanız gerekir. Kırılan camlar değiştirilmeli ve paslanan metal kısımlar antipas bir boya ile boyanmalıdır. Su deposu çatlamışsa ve onarılamayacak durumda ise sistem tamamen değiştirilmelidir.

Elektrik tesisatı
Elektrik tesisatı da zaman içinde bakım gerektirecektir. Yıpranan priz ve duylar ile yanan ampulleri değiştirmelisiniz.

Mutfak ve banyo bakımı

Mutfak ve banyo gibi ıslak zeminler, özellikle su tesisatında bir problem varsa ve zamanında bakım yapılmadıysa büyük sorunlara yol açabilirler. Bu durumda yapılacak ilk iş, tesisatın onarılması ve damlayan muslukların değiştirilmesi olacaktır. Mutfakta evye ile alt ve üst dolaplar; banyoda ise lavabo, rezervuar, klozet ve duş kontrol edilmelidir.

Balkonların bakımı

Balkon, kış mevsiminde evin en çok zarar gören bölümü olmasına rağmen çoğunlukla ihmal edilir. Balkonun su akıtma sistemi, karoları ve boyası gözden geçirilmelidir. Paslanan korkuluklar, antipas boya ile boyanmalıdır. Balkonunuzda barbekü varsa bacasının tıkalı olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Çevrenin ilaçlanması

Yazlığınızın bulunduğu bölgede akrep gibi zehirli böcekler bulunuyorsa, biri mayıs ayında olmak üzere yılda iki kez ilaçlama yapmanız gerekir. Yaz boyunca sineklerden şikayet etmemeniz için ise mayıstan itibaren iki akşamda bir çevrede ilaçlama yapılmalıdır.

Bahçe ve havuz bakımı

Yazlığınızda kendinize ait bir bahçeniz ve havuzunuz varsa bunların bakımı da başlı başına bir iştir. Havuzun üstü kış mevsimi boyunca açık kaldıysa sorunsuzca kullanılabilmesi için iyice dezenfekte edilerek, bakımının yapılması gerekir. Bahçede ise toprağın havalandırılması, kış boyunca bakımsız kalmış ve böceklenmiş bitkilerin ilaçlanarak kuruyan ve çürüyen kısımlarının budanması, ilk etapta yapılması gereken işlerdir.

admin
Merhaba ben Metehan Özdemir. İnşaat Yüksek Mühendisiyim. 2005 yılından bugüne kadar sizlere daha iyi hizmet verebilmek için çalışmalarıma aralıksız devam etmekteyim…
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.