Dolar 32,3674
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 23 °C
Az Bulutlu

Autocad’de Eğri Çizme Teknikleri

Autocad’de Eğri Çizme Teknikleri
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Herkesin çizmekte zorlandığı, çizemediği ya da çizse bile doğru çizemediğini düşündüğüm eğrilerin Autocad®’de nasıl çizilebileceğini anlatmaya çalışacağım. Bu konuyu özellikle seçmemin nedeni, kullanıcının Autocad® kullanımında bir adım öteye geçmesini sağlayacak olmasıdır. Ayrıca bu yazı içerisinde Autocad® de doğru birim ve koordinat verme, dik ve paralel çizme ve çizim tekniği geliştirme gibi temel konular da kendiliğinden işlenmiş olacak.
Autocad® de hepinizin ilk öğrendiği eğrinin ARC olduğunu sanıyorum. Ama ARC’ı tam analamıyla nasıl kullandığınızı bilmediğim için işe ARC çizme tekniklerini anlatarak başlayacağım. Çünkü ARC komutunu verdikten sonra tam 9 adet farklı yoldan çizebileceğinizi biliyorsanız bile buna ilave 4 adet yöntem daha var ki öğrendiğinizde çok işinize yarayacağına eminim.

Şekil.1 ARC varlığının yapısı

Öncelikle ARC elemanın yapısını anlatarak başlamak istiyorum. ARC üç adet noktadan geçen bir çember parçasıdır. Yani 3 adet nokta bir yayı tanımlamaya yeter. Autocad® de de ARC komutuna girdiğinizde siz aksine bir şey belirtmedikçe başlangıç noktası, ikinci nokta ve bitiş noktası vererek bir yay çizersiniz. Yay çizmenin en basit yolu budur. Şekil.1
Bu güne kadar öğrencilerde, yeni öğrenenlerde ya da kendi çabasıya Autocad® öğrenmiş kişilerde gördüğüm en yaygın hata işte bu noktada başlamaktadır. Kullanıcı bir çemberin tam ¼ ‘ü olan yay çizmek için bile bu metodu kullanıyor ve hiç bir zaman göz kararı bir yay çizmekten öteye gidemiyor. Şimdi hemen basit bir kapı uygulaması yapmayı öneriyorum ve sizi ikisinin arasındaki farkı görmeye davet ediyorum.
 

Şekil.2 Doğru teknikle çizilmiş kapının diğerinden farkı

“Şimdi bunun ne önemi var canım!” diyenler için not düşelim. Belki göz kararınız iyidir ve yayı doğruya yakın çizebiliyorsunuzdur. Hatta gözle de ayırt edilemiyordur. Ancak Autocad® de bizler teknik çizim yapıyoruz ve resimlerimizin tekniğine uygun olması sizi ileride başınıza gelebilecek sorunlardan kurtaracaktır. Hele ki üretim resmi çiziyorsanız! Şimdi kapı yayı nasıl çizilir bir bakalım ve artık ileri eğri çizme tekniklerine geçelim. Kapı boşluğunuzun ve kanadınızın çizili olduğunu varsayıyorum. Yayı çizmek çok basittir. ARC komutuna gireceksiniz ve hemen CENTER yani seçeneğini seçeceksiniz.

Şekil.3 Bir ARC’ı oluşturan temel noktaların kapı çiziminde kullanılış biçimi.

Ardından şekildeki START ve END noktalarını işaretleyin ve kapı yayınız hazır. Burada başlangıç ve bitiş noktalarının sırası önemlidir çünkü Autocad® yayı saat yönünün tersine yani açı yönünde tamamlamaya çalışır. Eğer noktaları ters verseydik ¼ yerine ¾ bir yay parçamız olacaktı. Basit yay çizmeye bir örnek daha vermek istiyorum:

Şekil.4‘deki, kırmızı olan yayı çizelim. Bu yayın açısı 180 derecedir ve başlangıç bitiş noktaları bellidir. Demek ki yayımızı başlangıç noktası, bitiş noktası ve açı vererek çizmeliyiz. Komutu çalıştırın, başlangıç noktasını işaretleyin. Sonra yani ENDPOINT seçeneğini girin, ve bitiş noktasını işaretleyin. Şimdi de yani açı girme seçeneğini seçerek 180 değerini girin. Unutmayın başlangıç ve bitiş noktalarını ters verirseniz açıyı da -180 olarak girmelisiniz. Deneyip görmenizi tavsiye ederim. Pratik pratiktir.

Şekil.4 Teğet yay çizmek

Artık profesyonel çizimlere başlayabiliriz. Burada bir Autocad® ipucu vereceğim. Autocad® de çizim yaparken sizden bir başlangıç noktası istendiğinde ENTER tuşuna basarsanız, daha önce çizdiğiniz elemanın bitiş noktasından devam edersiniz. Yani bir çizgi çizin ve çıkın. Sonra bir daha çizgiye girin ve başlangıç noktası istendiğinde ENTER’e basın kaldığınız yerden devam ettiğinizi görürsünüz. Bunu bir de çizginin ardından yay çizmek için deneyin. İşte sürpriz burada. Yay sonrası çizgi ya da çizgi sonrası yay çizmeye kalkarsanız ve başlangıç noktası yerine ENTER’e basarsanız yayın ya da çizginin bir önceki elemana teğet çıktığını görürsünüz. Gelin az önceki örneği bu özellikten faydalanarak yapalım.

Şekil.5 Çizdiğiniz çizgiye teğet yay devam ettirmek.

Şekil.5 ‘teki gibi 50 birimlik çizginizi çizin. Sonra ARC’a girin ve başlangıç noktası sorusunu ENTER ile geçin. Kursörünüzün ucunda az önce çizdiğiniz çizgiye teğet bir yay çıkacaktır ve siz çekiştirdikçe kursörünüzle birlikte şekil alacaktır. Kursörünüzü tam 90 derece aşağıya çekin ve 50 birim girip ENTER’e basın aşağıya doğru 180 derece açı yapan ve bitiş noktası -90 derece 50 birim ötede olan yayı çizdiniz. Peki neden Autocad® bu sefer yayı saat yönünde çizdi? Çünkü önceki çizgiden devam etmek zorundaydı. Artık bu yayın devamına 50 birimlik çizgiyi de aynı teknikle çizin.

Bir başka eğri çizme tekniği de POLYLINE ları eğriye dönüştürmektir. Şekil.6‘da PLINE komutuyla çizilmiş kapalı bir poligonun PEDIT komutu kullanılarak SPLINE ve FIT seçenekleriyle eğriye dönüşmüş hali vardır. Kırmızı poligon ve köşe noktalarına dikkat ediniz.

Şekil.6 Kapalı POLYLINE varlığının PEDIT komutu kullanılarak eğriye dönüştürülmesi.

SPLINE seçeneği poligonu oluşturan segmanların orta noktalarına teğet geçmeye çalışır. FIT seçeneği ise poligonun köşe noktalarından dönüş yapmaya çalışır. Bir POLYLINE elemanını PEDIT komutu kullanarak SPLINE yaptıysanız, yeni oluşan elemanınızı seçip teğetleri ile oynayabilirsiniz. Bu teğet yapısını bozmayacaktır. Ancak FIT seçeneğinde eğri ile oynayamazsınız. Oynadığınızda köşe noktalarının bozulduğunu görürsünüz. BU son anlattığım yöntem biraz serbest tasarım için geçerlidir. Ölçüleri belli bir çizim yapmak için bu yöntemle eğri çizmeniz zordur. Autocad® de SPLINE adında bir obje daha var ki bu da gelişmiş eğriler çizmek için kullanılabilir ancak kullanımı pratik olmadığı ve PEDIT komutu ile müdahale edilemediği için bu komutu kurcalamayı size bırakıyorum.

Bu yazımda eğri çizmenin en basit yöntemi olan ARC ile karmaşık eğriler çizmenize giden yolu açmaya çalıştım. Ancak şunu bilmenizi isterim ki, çizmek istediğiniz her türlü eğrinin çizilme tekniğini buraya sığdıramam. Ayrıca siz benim düşünmediğim çizim teknikleri geliştirebilir ya da değişik yollardan aynı sonuca varabilirsiniz. Tek dikkat etmeniz gereken ölçülerden şaşmamanızdır.
 

Alıntı : Orhan Toker
Y. Mimar (İTÜ)
Autodesk Yetkili Danışmanı Programcı

admin
Merhaba ben Metehan Özdemir. İnşaat Yüksek Mühendisiyim. 2005 yılından bugüne kadar sizlere daha iyi hizmet verebilmek için çalışmalarıma aralıksız devam etmekteyim…
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.