Dolar 32,5004
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 19 °C
Hafif Yağmurlu

Yapı Denetçi Belgesi Almak İçin İstenilen Belgeler

Yapı Denetçi Belgesi Almak İçin İstenilen Belgeler
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

A. Diploma veya mezuniyet belgesinin noterden aslı gibidir  tasdikli fotokopisi.

 B. İlgili meslek odası kayıt belgesi,

 C. Vukuatlı nüfus kayıt örneği ve iki adet fotoğraf,

 D. Cumhuriyet Savcılığı’ndan alınmış, yüz kızartıcı bir suçtan dolayı hüküm giyilmediğine dair adli sicil belgesi,

 E. Mesleğinde fiilen en az 12 yıl çalışıldığına dair ilgili kurum ve kuruluşlardan alınacak belgeler,

 E-1- Resmi Kurumlarda  halen çalışanlar veya Emekli olanlardan:

 E-1-a- Yapı Denetçisi Belgesi almak için;

12 Yıllık Mesleki deneyimlerini hizmet verdikleri ilgili idareden alınan, kişinin çalıştığı görevi, ünvanını ve çalıştığı dönemi açık tarih (gün/ay/yıl) olarak belirtilen, tarih ve sayılı, resmi kurum yetkililerince tasdik edilen (tasdik edenin adı, soyadı ve görev ünvanları) belge aslı veya “aslı gibidir” tasdikli fotokopisi (“Aslı gibidir” kurumundan yetkili birinin adı, soyadı, ünvanı, imzası ve resmi mührü olacak şekilde veya noterden yapılabilir.)

 E-1-b- Statik Proje Denetçi Belgesi almak için:

 Yapı Denetçisi Belgesi almak için gerekli belgelerin yanı sıra çalışırken kurumlarında hazırlamış oldukları veya onayladıkları projelerin en az 3 yıllık diliminin idarece tasdikli (ad ve soyadı, unvanı, imzası ve resmi mühürlü olacak) listelerin aslı ve/veya bu projelerin antetli bölümlerinin fotokopilerinin ilgili idarece “aslı gibidir,” tasdikli suretlerinin ibrazı gerekmektedir. (“Aslı gibidir” tasdiklerinde tasdik eden yetkilinin adı, soyadı, ünvanı, imzası ve resmi mühür olacaktır.)

 E-2- Özel sektörde çalışan veya çalışarak emekli olanlardan.

 E-2-a Yapı Denetçisi Belgesi almak için:

 E-2-a-1 Firmalardan alınan belgelerde;

 Kişinin çalıştığı görevi, ünvanını ve çalıştığı dönemi açık tarih (gün/ay/yıl) olarak belirtilmiş, firma yetkilisi veya yetkililerince imzalanmış tasdik edenlerin adı, soyadı ve firmaya ait kaşeyi taşıyan belge ile bu firmaların ilgilinin çalıştığı yıllardaki faaliyetini gösterir Ticaret Odası faaliyet belgelerinin asılları veya noterden “aslı gibidir” tasdikli fotokopilerinin ibrazı

 E-2-a-2 Meslek Odalarından alınan belgelerde;

 Meslek odalarına ait antetli yazılarda, ilgilinin T.U.S, Statik Proje Sorumlusu, SMS vb. olarak çalıştığı dönemin (gün/ay/yıl olarak) belirtilmiş olması ayrıca resmi kayıt tarih ve no’su ile birlikte oda yetkilisinin adı, soyadı ve unvan kaşesi ile mühür ve tasdik imzasının olması gerekmektedir.

 Ek-2-2

E-2-a-3 Belediye Başkanlıklarından alınan belgelerde;

 Belediye Başkanlarından alınacak yazılarda, belge talebi bulunan kişinin adı soyadı, hangi görevi (statik proje ve/veya fenni mesul) yürüttüğü, yapının pafta, ada, parsel numaraları ve yapıldığı tarihi belirtecektir.

 Bu yazılar, ilgili kuruluşun antetli, tarih sayı, ve onaylayanın adı, soyadı ve görev ünvanı belirten yazı şeklinde olacaktır. Yazı ekleri de aynı şekilde tasdikli ve mühürlü olarak tanzim edilecektir.

Kişilerce ibraz edilecek  Yapı Ruhsatı veya Yapı Kullanma İzin Belgelerinin ilgili Belediye Başkanlığınca onaylanmış, onaylanan kişinin adı, soyadı, görev  ünvanı ile Belediyenin mühürü olması şartı aranacaktır.        

 E-2-b Statik Proje Denetçisi Belgesi almak  için;

 Bu belgeyi almak için yapı denetçiliğinde gerekli olan belgelerin sunulması yanı sıra Meslek odaları ve ilgili idarelerin gözetiminde kişilerin hazırlayıp tasdik ettikleri ve sorumluluklarını üstlendikleri projelerin en az 3 yıllık diliminin idarece tasdikli (isim, unvan ve mühürlü) listelerinin aslı ve/veya bu projelerin antetli yüzleri fotokopilerinin ilgili idarece (Belediyeler, Bayındırlık ve İskan Müdürlükleri, Organize Sanayi Bölge Müdürlükleri, Serbest Bölge Müdürlükleri) “aslı gibidir” tasdikli suretlerinin ibrazı gerekmektedir. (Aslı gibidir tasdiklerde isim, unvan kaşesi ve Resmi Mühür bulunacaktır.)

 E-3) 3-E-2-a-1,E-2-a-2, E-2-a-3 ve e-2-b de belirtilen işleri Firmalarda çalışarak veya kendi iş yerinde yürüten kişinin ibraz ettikleri belgeleri “Kamu kurum ve kuruluşları veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarınca onaylı belge ile belgelendirilirler.” Hükmü doğrultusunda;

 E-2-a-1 deki belgelerini S.S.K.’dan alacakları belgelerle teyit edebilirler. Eğer kişiler çalıştıkları firmaların ticaret odası faaliyet belgelerini ibraz etmiş iseler S.S.K. belgesinin dökümlü olmasına gerek kalmaksızın 12 yılı gösteriyor ise teyit belgesi olarak kabul edilebilecektir. Ayrıca bağlı olduğu meslek odası (isim, unvan ve oda mührüyle) yetkililerince onaylanmış bir belgeyle de bu çalıştığı yerlerin belirtilmesi halinde teyidi kabul edilecektir. (S.S.K. belgeleri ilgili Müdürlüğün antetli kağıtlarına yazılmış olacaktır)

 E-2-a-2, E-2-a-3 ve E-2-b deki belgelerini BAĞ-KUR dan alacakları belge veya kendilerinin o yıllarda serbest olarak faaliyet gösterdiklerini ticaret odasından alacakları faaliyet belgesi veya bağlı bulunduğu Vergi Dairesi Müdürlüğü/Defterdarlığından alacağı o tarihlerde vergi mükellefi olduğuna dair yazının ibrazı ile teyit ettireceklerdir. Bu yazılarda resmi yazı hüviyetinde (tarih, sayı, imza ve imzalayanların ad, soyadı ile ünvanlarının) olması şartı aranacaktır. Bu yazılar Başbakanlık Genelgesindeki yazışma kurallarına göre tanzim edilmiş olacaktır.

 F. Laboratuarlarda görev alacak denetçi mühendisler için, 12 yıllık fiili meslek süresinin en az 3 yılını meslek içi ihtisas alanında çalıştığına dair kurum ve kuruluşlardan alınacak belgeler;

Ek-2-3

 F-1- Resmi Kurum ve Kuruluşlarda çalışanlardan istenilecek belgeler:

– Çalışılan idareden alınan veya alınacak hizmet belgesinde evrak tarih ve sayısının yanı sıra 12 yıllık hizmetinin en az 3 yılının Laboratuvarlarda fiilen çalışmış olduğunun belirtilmesi, ayrıca 3 yıllık laboratuar çalışmasının teyidinin, fiilen çalıştığı, imzaladığı veya onayladığı beton, zemin, demir çekme deney ve testlerinin herhangi birinden her yıla ait en az 3 adet belge aslı veya ilgili idaresinden onaylayanın adı, soyadı ve ünvanını belirtecek şekilde kurum mührü ile tasdik edilmiş “aslı gibidir” suretinin ibrazı ile yapılması gerekmektedir.

 F-2- Özel Sektöre ait laboratuarlarda çalışanlardan istenilen belgeler:

 Özel Sektöre ait laboratuarlardan alınan veya alınacak belgelerde, ilgili firmanın Ticaret Sicil Gazetesindeki amaç maddesinde laboratuar işletmeciliğine yer verilmiş olması veya müstakil laboratuarların Bayındırlık ve İskan Bakanlığından veya  T.S.E. veya TÜRKAK’dan izin belgesi almış ve akredite olması gerekmektedir.

–  Belgelerin “ASLI GİBİDİR” veya “ASLININ AYNIDIR” şeklinde tasdik edilmesi; Belgeyi veren resmi Kurum veya kuruluş yetkili veya yetkililerince, yetkili veya yetkililerinin adı, soyadı, ünvanı, imzası ve kurum veya kuruluşun resmi mührü olacak şekilde veya Noterler tarafından yapılacaktır.

Not: Denetçi Mimar/Mühendis Belgesi almak için belirtilen belgelerin her birini ayrı ayrı şeffaf poşetlere yerleştirdikten sonra, tamamını bir kapaklı naylon dosyaya konması ve  dilekçe ekindeki dosyayla Bayındırlık ve İskan Bakanlığı genel evrakına veriniz.

admin
Merhaba ben Metehan Özdemir. İnşaat Yüksek Mühendisiyim. 2005 yılından bugüne kadar sizlere daha iyi hizmet verebilmek için çalışmalarıma aralıksız devam etmekteyim…
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.