Dolar 32,5004
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 19 °C
Hafif Yağmurlu

Elektrik İşlerinde Dikkat Etmesi Gerekenler

Elektrik İşlerinde Dikkat Etmesi Gerekenler
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.
  1. Prizlerin radyatör, anahtarların kapı, buatların ısıtma klima kanalları arkasında kalmaları için önceden projeler karşılaştırılmalı, banyo içine boat konulmamalıdır.   
  2. Ev aletleri pirizleri kesinlikle topraklı olmalıdır. 
  3. İsimli kapı zili butonunun göz düzeyinde, diğer buton ve anahtarların, kolun serbestçe sarkıtıldığında el düzeyinde, ve kapıdan en çok 15cm. uzaklıkta, prizlerin zeminden 20cm. kadar yüksekte olması uygun olur. (Tüm anahtar, priz ve buatların döşeme, tavan ve kapı yanlarından mesafeleri aynı olmalıdır, banyoda traş makinesi kordonun aynaya yetişebileceği kadar yakın olmalıdır.)      
  4. Boru takoz ve buatlar kalıba fazla sağlam bağlanmamalıdır ki kalıp sökülürken kalıpla birlikte aşağı inmesinler. (Sistem kalıplar için özel aksesuvar kullanılır). 
  5. Elektrik borularının döşeme demirleri  tarafından ezilmemeleri için boru üzerinden  geçen demirler boru yanlarında desteklenmelidir. Uzun hatlarda ara buat ya da kılavuz teli yararlı olur. ( Beton dökülürken boruları kollamak için bir elektrikçi görevlendirilmelidir). 
  6. Sıvanmadan bırakılacak betonlardaki boruların demir pas payı kadar içerde bırakılması gerekir. 
  7. Kullanımda herhangi bir ankraj ya da tablo asma vb. işler çivileri  nedenleri ile hasar görmemeleri ve tehlike yaratmamaları için boru hatları eğik, çapraz değil duvar ve tavan kenarlarına paralel  döşenmeli, özellikle yüksek ısılı baca duvarlarından boru geçirilmemelidir. (Banyo, duş küvetlerinde yerden 2,25 m. den aşağıdan, yanlarda 0,60 m. den daha yakından elektrik borusu geçirilmez, aksesuvar konamaz). 
  8. Yan yana ve üst üste elektrik anahtarları, priz ve buatların hizaları su terazisi  ile kontrol edilmelidir. (Birbirine geçme kasalı tercih edilmeli). 
  9. Buat kapakları sıva ile bir yüz olacak şekilde ayarlanmalı, kare buatların kenarları şakul ve terazisinde olmalıdır. 
  10. Fayanslı kısımlarda anahtar ve prizler dört fayansın ortasına  ya da iki fayans derzinin  her iki yönde tam ortasına getirilmelidir.(İnşaatçı ile müşterek çalışma şarttır). 
  11. Sıva üstü tesisatta boru ve kablolar en çok 60 cm. de bir, ayrıca hemen bağlantı kutusu  ve dirsek yanlarından (en çok 10 cm.de) duvar ve tavana kroşe ile bağlanmalıdır. 
  12. Özellikle kolonlar olmak üzere herhangi bir betonarme elemanı oyup delmeden  önce kesinlikle inşaatçıların izni alınmalı, hiçbir şekilde betonarme demiri kesilmemelidir. 
  13. Elektrik borularını dilatasyonlardan fleksibl parçalarla geçiriniz, aksi halde, genleşme, deprem ve oturmalarda arıza yapar. 
  14. Yapının tümünde topraklama hattı olarak aynı renk (tercihen yeşil-sarı) iletken kullanılmalıdır.

admin
Merhaba ben Metehan Özdemir. İnşaat Yüksek Mühendisiyim. 2005 yılından bugüne kadar sizlere daha iyi hizmet verebilmek için çalışmalarıma aralıksız devam etmekteyim…
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.